Proste risotto ze szparagami
Ryż z warzywami, to dobry pomysł na sycący, wegetariański posiłek w tygodniu. To proste risotto, zrobisz w zaledwie 30 minut. Z warzyw wybrałam paprykę, marchewkę, czosnek i szparagi. Jeżeli nie masz ryżu arborio do risotto, wykorzystaj swój ulubiony gatunek, ja lubię ryż parboiled.
Całość jest kremowa, kolorowa, pyszna 🙂
Składniki na risotto ze szparagami- 200 g ryżu arborio lub parboiled
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 papryka ( u mnie żółta ) pokrojona w kostkę
- 7 sztuk szparagów pociętych pod skosem na grubsze plasterki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera
- 700 ml. wody lub bulionu
Większe szparagi, można obrać ze skórki, obieraczką do warzyw. Odłam również twarde końcówki. Na niewielkiej ilości tłuszczu, podsmaż ( około 2 -3 minuty ), paprykę, marchewkę i pokrojone szparagi. Odłóż na talerzyk.
Na tej samej patelni, ponownie rozgrzej masło, dorzuć czosnek. Po chwili, kiedy czosnek się zeszkli, dodaj ryż. Ryż smaż mieszając, około 1 – 2 minuty.
Teraz dolej 700 ml. wody, lub bulionu. Patelnię przykryj pokrywką, całość gotuj na bardzo małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu. W czasie gotowania, można dodać płaską łyżeczkę soli. Ryż gotuj do czasu, kiedy wchłonie całą wodę.
Pod koniec gotowania, dodaj zioła i odłożone warzywa, całość pomieszaj i gotuj jeszcze chwilę. W razie potrzeby dopraw do smaku, dodaj starty ser, ponownie pomieszaj. Od razu podawaj.
Smacznego 🙂