Proste ciasto cytrynowe

Proste ciasto cytrynowe

Zdjęcie - Proste ciasto cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proste i przepyszne ciasto cytrynowe🍋Ciasto przygotowałam na oleju, gdyż dzięki niemu jest bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze, a także zachowuje świeżość na dłużej. Ciasto na oleju ma same zalety.

W moim cieście cytrynowym użyłam oleju Kujawskiego, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.

Składniki na proste ciasto cytrynowe:

  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 210 g cukru
  • 180 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mleka

Zdjęcie - Proste ciasto cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec proste ciasto cytrynowe?

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą i gęstą masę. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i krótko miksujemy.

Do cytrynowej masy na przemian dodajemy mąkę pszenną, mleko i proszek do pieczenia – ciągle miksując. Dolewamy olej Kujawski i już krótko miksujemy.

Gotową masę na proste ciasto cytrynowe przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą lub mąką foremki na ciasto.

Pieczemy przez ok. 45-50 min. w temperaturze 170ºC.

Upieczone proste ciasto cytrynowe studzimy. Możemy podawać z lukrem lub cukrem pudrem.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów