Proste ciasto cytrynowe
Proste i przepyszne ciasto cytrynowe🍋Ciasto przygotowałam na oleju, gdyż dzięki niemu jest bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze, a także zachowuje świeżość na dłużej. Ciasto na oleju ma same zalety.
W moim cieście cytrynowym użyłam oleju Kujawskiego, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.
Składniki na proste ciasto cytrynowe:
- 4 jajka (rozmiar M)
- 210 g cukru
- 180 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 300 g mąki pszennej
- 40 g soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mleka
Jak upiec proste ciasto cytrynowe?
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą i gęstą masę. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i krótko miksujemy.
Do cytrynowej masy na przemian dodajemy mąkę pszenną, mleko i proszek do pieczenia – ciągle miksując. Dolewamy olej Kujawski i już krótko miksujemy.
Gotową masę na proste ciasto cytrynowe przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą lub mąką foremki na ciasto.
Pieczemy przez ok. 45-50 min. w temperaturze 170ºC.
Upieczone proste ciasto cytrynowe studzimy. Możemy podawać z lukrem lub cukrem pudrem.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: prosty przepis