Placki z cukinii i selera

Placki z cukinii i selera

Przypominają smażone placki ziemniaczane, ale to nieco lżejsze placki z cukinii i selera. Jeżeli masz cukinię z ogrodu, zetrzyj ją na grubych oczkach, razem ze skórką. W tym przepisie seler możesz zastąpić innym, twardym warzywem np. marchewką. Placki z cukinii i selera, sprawdzą się jako smaczny dodatek do obiadu np. do warzywnej zupy 🙂

Zdjęcie - Placki z cukinii i selera - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na placki warzywne z cukinii i selera:

7 sztuk

  • 1 młoda cukinia ( u mnie 500 g )
  • 100 g korzenia selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ( można użyć mąki orkiszowej lub razowej )
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • płaska łyżeczka soli i pieprz do smaku

 

Jak przygotować na placki warzywne z cukinii i selera?

Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach, razem ze skórką. Korzeń selera obierz i również zetrzyj na grubych oczkach.

Warzywa daj do miseczki, dodaj sól, pomieszaj i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie, odciśnij nadmiar soku z warzyw. Nabieraj małe porcje startych warzyw i wyciskaj w dłoni nadmiar płynu.

Do masy dodaj drobno posiekany czosnek, jajko, bazylię i odrobinę pieprzu, składniki pomieszaj. Dodaj mąkę, ponownie pomieszaj. Masa powinna być lekko zwarta. Jeżeli jest za mokra, można dodać nieco więcej mąki, jednak nie należy przesadzać z ilością mąki, to w końcu placki warzywne 🙂

Na patelni z nieprzywieralnym dnem, rozgrzej olej. Nakładaj na patelnię małe porcje masy, i smaż placki na rumiano z każdej strony. Zajadaj na ciepło. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Placki z cukinii i selera - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów