Placki z cukinii i botwinki

Placki z cukinii i botwinki

W zasadzie każde, letnie warzywo będzie dobrą bazą na smażone placuszki. Do moich dodałam startą cukinię, kalarepkę oraz łodyżki i liście botwiny. Po połączeniu składników, wystarczy usmażyć placki na średnim ogniu. Bardzo dobra i lekka propozycja obiadowa na lato 🙂

Zdjęcie - Placki z cukinii i botwinki - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na placki z cukinii i botwinki
  • 300 g cukinii
  • 150 g kalarepki
  • 90 g botwinki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • łyżka rozgniecionych płatków suszonego czosnku
  • płaska łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu

Cukinię i kalarepkę, obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Daj do miseczki, dodaj sól, pomieszaj i odstaw na 30 minut. Liście i łodyżki botwiny drobno posiekaj.

Odciśnij nadmiar soku z cukinii i kalarepy, dodaj resztę składników, dokładnie połącz składniki.

Na patelni, rozgrzej kilka łyżek oleju roślinnego. Dużą łyżką, nakładaj porcje masy na patelnię. Czubata łyżka, to jeden placuszek. Łyżką formuj ciasto, na kształt owalnego placka.

Placki smaż z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu, układaj na papierowym ręczniku do osączenia.

Podawaj np. z prostym sosem tzatziki, z jogurtu greckiego ( kubeczek ), czosnku ( 1 ząbek ), starte ogórki gruntowe ( 2 sztuki ), oliwa ( 1 łyżka ) i sól do smaku.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Placki z cukinii i botwinki - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placki z cukinii i botwinki - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy