Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą

Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą
Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza Caprese - z pomidorami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżki cukru
  • ¾ łyżeczki suszonych drożdży
  • ¾ łyżeczki soli
na sos pomidorowy:
  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • 125 g sera mozzarella
  • 3 pomidory
  • 2 gałązki świeżej bazylii
Przygotowanie

Dzień przed pieczeniem pizzy przygotowujemy ciasto. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy mikserem lub ręcznie na stolnicy - rozciągamy i zagniatamy do środka. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godz.


Na 3 godz. przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.


Sos pomidorowy:

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami i dodajemy posiekany czosnek. Z pomidorów usuwamy pestki oraz szypułki, miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do czosnku. Chwilę smażymy, po czym dodajemy koncentrat, oregano i redukujemy sos na dużym ogniu przez ok. 10 min. Następnie przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku.


Piekarnik nagrzewamy do 250°C.

Ciasto rozciągamy dłońmi na blaszce do pieczenia pizzy, nakładamy porcję sosu, pokrojone w plastry mozzarellę i 1 pomidora. Brzegi ciasta smarujemy Kujawskim i pieczemy przez ok. 15 min. Po wyjęciu pizzy z pieca układamy plastry z pozostałych pomidorów i dekorujemy listkami bazylii.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów