Piernikowe biscotti z migdałami

Piernikowe biscotti z migdałami

Tradycyjnie przed Mikołajkami przychodzę do Was z przepisem na ciasteczka dla Św. Mikołaja. Tym razem padło na włoskie biscotti w świątecznej odsłonie z korzennymi przyprawami. Te słynne toskańskie ciasteczka pochodzą z miasta Prato, niedaleko Florencji, gdzie nazywa się je cantucci i tradycyjnie piecze z całymi migdałami (chociaż ja preferuję wersję bez skórki). Oryginalnie podaje je się ze słodkim winem Vin Santo, chociaż w sezonie zimowym polecam grzane wino, gorącą czekoladę, kakao, kawę albo herbatę. Ciasteczka są dość twarde – przypominają polskie sucharki w wersji na słodko. Dlatego obowiązkowo przed zjedzeniem należy je zanurzyć w płynie, aby delikatnie zmiękły. Pamiętajcie o tym, zostawiając je na talerzyku Mikołajowi, bo przecież nie chcemy, aby połamał sobie zęby. ?

Przygotowanie biscotti jest bardzo proste – przygotowuje się słodką masę jajeczną i dodaje do niej mąkę oraz orzechy lub inne bakalie. Możliwości jest mnóstwo, chociaż te najbardziej tradycyjne zawierają wyłącznie migdały i czasami orzeszki pinii. Ja tym razem postawiłem na wersję z korzennymi przyprawami oraz melasą z morwy, którą można zamienić na dowolną inną lub po prostu miód. Sama nazwa biscotti, oznaczająca po prostu ciasteczka wywodzi się z łacińskiego słowa biscoctus, które można przetłumaczyć jako podwójnie pieczony. Wynika to z charakterystycznego sposobu przygotowania: z ciasta piecze się najpierw duży bochenek, który następnie kroi się na kromki i ponownie suszy w piekarniku. Pomijając ten ostatni etap, można uzyskać miękkie, ciągnące się ciasteczka. Jednak najlepsze są w formie sucharków, które można nasączyć ulubionym napojem. Z podanych poniżej proporcji można upiec albo jeden duży bochenek, z którego uzyskamy długie ciastka, jak na zdjęciach albo dwa mniejsze w sam raz do serwowania na spodku od filiżanki. Gorąco polecam. ?

Zdjęcie - Piernikowe biscotti z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPiernikowe biscotti z migdałami 

Ilość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 40 minut 40 minut

SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka, rozmiar L
  • 180 g cukru trzcinowego (¾ szklanki)
  • 80 g melasy lub miodu (¼ szklanki)
  • 300 g mąki (ok. 2 szklanki)
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g migdałów, obranych ze skórki
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodaj melasę lub miód i ponownie ubijaj przez chwilę.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz solą i wsyp do mokrych składników. Całość połącz mikserem lub szpatułką do otrzymania gęstej, kleistej masy. Dodaj migdały i połącz z ciastem.
  3. Blaszkę pokryj papierem do pieczenia i uformuj z ciasta jeden duży lub dwa małe walcowate chlebki (w zależności od preferowanej długości ciasteczek) o wysokości 1-1,5 cm.
  4. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 25-30 minut, aż wierzch ładnie popęka. Odstaw do przestudzenia na kwadrans, a następnie ciasto pokrój na centymetrowe plasterki, formując ciasteczka.
  5. Ciasteczka ułóż ponownie na blaszce i piecz przez kolejne 10 minut, obracając je w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe biscotti powinny przypominać sucharki.

Zdjęcie - Piernikowe biscotti z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów