Piernikowe biscotti z migdałami
Tradycyjnie przed Mikołajkami przychodzę do Was z przepisem na ciasteczka dla Św. Mikołaja. Tym razem padło na włoskie biscotti w świątecznej odsłonie z korzennymi przyprawami. Te słynne toskańskie ciasteczka pochodzą z miasta Prato, niedaleko Florencji, gdzie nazywa się je cantucci i tradycyjnie piecze z całymi migdałami (chociaż ja preferuję wersję bez skórki). Oryginalnie podaje je się ze słodkim winem Vin Santo, chociaż w sezonie zimowym polecam grzane wino, gorącą czekoladę, kakao, kawę albo herbatę. Ciasteczka są dość twarde – przypominają polskie sucharki w wersji na słodko. Dlatego obowiązkowo przed zjedzeniem należy je zanurzyć w płynie, aby delikatnie zmiękły. Pamiętajcie o tym, zostawiając je na talerzyku Mikołajowi, bo przecież nie chcemy, aby połamał sobie zęby. ?
Przygotowanie biscotti jest bardzo proste – przygotowuje się słodką masę jajeczną i dodaje do niej mąkę oraz orzechy lub inne bakalie. Możliwości jest mnóstwo, chociaż te najbardziej tradycyjne zawierają wyłącznie migdały i czasami orzeszki pinii. Ja tym razem postawiłem na wersję z korzennymi przyprawami oraz melasą z morwy, którą można zamienić na dowolną inną lub po prostu miód. Sama nazwa biscotti, oznaczająca po prostu ciasteczka wywodzi się z łacińskiego słowa biscoctus, które można przetłumaczyć jako podwójnie pieczony. Wynika to z charakterystycznego sposobu przygotowania: z ciasta piecze się najpierw duży bochenek, który następnie kroi się na kromki i ponownie suszy w piekarniku. Pomijając ten ostatni etap, można uzyskać miękkie, ciągnące się ciasteczka. Jednak najlepsze są w formie sucharków, które można nasączyć ulubionym napojem. Z podanych poniżej proporcji można upiec albo jeden duży bochenek, z którego uzyskamy długie ciastka, jak na zdjęciach albo dwa mniejsze w sam raz do serwowania na spodku od filiżanki. Gorąco polecam. ?
Piernikowe biscotti z migdałami
Ilość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 40 minut 40 minut
SKŁADNIKI
- 2 duże jajka, rozmiar L
- 180 g cukru trzcinowego (¾ szklanki)
- 80 g melasy lub miodu (¼ szklanki)
- 300 g mąki (ok. 2 szklanki)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g migdałów, obranych ze skórki
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodaj melasę lub miód i ponownie ubijaj przez chwilę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz solą i wsyp do mokrych składników. Całość połącz mikserem lub szpatułką do otrzymania gęstej, kleistej masy. Dodaj migdały i połącz z ciastem.
- Blaszkę pokryj papierem do pieczenia i uformuj z ciasta jeden duży lub dwa małe walcowate chlebki (w zależności od preferowanej długości ciasteczek) o wysokości 1-1,5 cm.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 25-30 minut, aż wierzch ładnie popęka. Odstaw do przestudzenia na kwadrans, a następnie ciasto pokrój na centymetrowe plasterki, formując ciasteczka.
- Ciasteczka ułóż ponownie na blaszce i piecz przez kolejne 10 minut, obracając je w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe biscotti powinny przypominać sucharki.