Pieczywo serowo-czosnkowe

Pieczywo serowo-czosnkowe
Zdjęcie - Pieczywo serowo-czosnkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczywo serowo-czosnkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g pszennej mąki chlebowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 1 łyżka miodu
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 25 g miękkiego masła
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki listków świeżego tymianku
Przygotowanie Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże i sól. Do dzbanka wlej 300 ml ciepłej wody, olej i miód. Wymieszaj. Mokre składniki przelej do suchych i zagniataj, aż otrzymasz jednolite ciasto. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez 5 min., aż ciasto nie będzie się lepić. Jeżeli jest taka potrzeba, podsyp troszkę mąki. Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia, uprzednio lekko posmarowaną olejem i rozciągnij ciasto. Wymieszaj roztarty z masłem czosnek i porozkładaj małe kawałki na cieście. Posyp wierzch ciasta serem i tymiankiem. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 min. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Zdejmij folię i piecz chleb przez 30 min., aż uzyska złoty kolor. Wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu lekko przestygnąć. Teraz pokrój na 10 kawałków i podawaj. Porada: Masz ochotę na pizzę? Wystarczy, że pod koniec pieczenia dodasz na wierzch kilka dodatkowych składników, np.: szynkę, pomidora, ogórek czy paprykę.

Kategorie przepisów