Pieczone falafele z koperkiem
Jeszcze parę lat temu hummus nie był tak popularny jak teraz, a falafele były znane głównie osobom, które odwiedziły Izrael. Obecnie są to chyba podstawowe produkty, które można kupić nawet w dyskontach ;) Oczywiście dużo smaczniejsze i zdrowsze będą te przygotowane w domu. W przypadku falafeli zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu można równie dobrze je upiec. W mojej wersji są chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, a do tego bardzo aromatyczne i nietypowe za sprawą koperku.
Pieczone falafele z koperkiem
- 2 puszki ciecierzycy
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka garam masali
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 15g posiekanego koperku
- sól, pieprz
1) Ciecierzycę odsączyć i zmiksować z resztą składników w blenderze.
2) Odstawić na kilka minut, ewentualnie doprawić i wilgotnym rękami uformować 15 kulek.
3) Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut lub aż będą złote.
4) Podawać np. z sałatą i sosem jogurtowym z tahini.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 15
Kaloryczność jednej porcji: 45 kcal