Pieczeń drobiowa z cukinią
Nie wiem czy Was też ogarnia czasem kulinarna monotonia, gdzie mając do wykorzystania np mięso mielone najczęściej robicie po prostu spaghetti? Ja zauważyłam, że ostatnio tak właśnie u nas było.
Chcąc wyrwać się z tej monotonii postanowiłam przygotować coś zupełnie nowego. Wybór padł na pieczeń drobiową z dodatkiem tartej cukinii.
Pieczeń została przygotowana z dodatkiem dużej ilości ubitej piany z białek i muszę powiedzieć, że delikatniejszego (pod względem konsystencji) mięsa mielonego jeszcze nie jadłam.
Początkowo nie byłam pewna czy to dobrze, czy niekoniecznie i jak zareagują na tą delikatność moi bliscy, ale puste talerze świadczyły raczej o tym, że smakowało ?
Jeżeli pieczeń drobiowa z tartą cukinią to nie do końca to czego szukasz, zobacz też przepis na warzywny gulasz z pulpetami lub pieczeń z marchwką i cukinią
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- około 500-700 g cukinii (2 średniej wielkości sztuki)
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1 szkl. bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- oregano
- mielony imbir
- sól, pieprz
Cukinię wraz ze skórką trzemy na dużych oczkach tartki. Całość przekładamy na sito, lekko solimy i odstawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy do lekkiego zeszklenia na 1 łyżce oleju.
W misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy cebulę, odciśniętą cukinię, żółtka oraz olej (1 łyżkę) i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano oraz szczyptą gałki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy mięsnej, delikatnie łączymy.
Wykładamy do natłuszczonej podłużnej formy (11x26cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-70 minut.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami