Pesto szparagowe

Pesto szparagowe



Zdjęcie - Pesto szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Pesto, wyśmienity dodatek do makaronu, można przyrządzać na wiele sposobów. Nie tylko z bazylii i orzeszków piniowych. Nadaje się do niego większość zielonych warzyw i ziół, a także warzywa korzeniowe, strączkowe a nawet dynia. Tradycyjnie wytwarzane było w marmurowych moździerzach, ale komu by się dzisiaj tak chciało ucierać. Poza tym od czego mamy malaksery. Przy pomocy tego urządzenia wyczarujemy pesto dosłownie w pięć minut. Na blogu jest już przepis na pesto z rukoli, a teraz dołączy do niego także pesto szparagowe z dodatkiem świeżych liści oregano, które rośnie jak szalone w moim ogródku. Zamiast orzeszków piniowych użyłam orzechów nerkowca, których delikatny smak idealnie pasuje do szparagów. Zrezygnowałam też z dodatku oliwy na rzecz tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. W efekcie uzyskałam pyszne, delikatne w smaku pesto. Nie wiem jeszcze do czego go użyję (bo makaronu jeść nie mogę) ale na pewno coś wymyślę.”

Zdjęcie - Pesto szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pesto szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pesto szparagowe (przepis własny)
Składniki na 1 mały słoiczek:
pół pęczka zielonych szparagów
sok z połowy cytryny
garść świeżych liści oregano
garść orzechów nerkowca
2 łyżki startego sera Grana Padano
30ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
pieprz cytrynowy sól

Umyć szparagi, usunąć zdrewniałe końce i łuski. Pokroić na kawałki. Do wysokiego naczynia wlać wodę tak mniej więcej do połowy. Posolić, postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Na garnku umieścić sito lub durszlak. Na dnie sita ułożyć szparagi. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 3 minuty, a następnie przełożyć do naczynia z bardzo zimną wodą by zatrzymać proces gotowania i zachować intensywny, zielony kolor. Wystudzić i osączyć. Przełożyć do malaksera lub blendera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gęstej pasty. Przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki. Tak przygotowane Pesto można tam przechowywać 3-4 dni.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów