Pasta ze słonecznika: wegański twarożek
Tę pastę, która nazywana jest też roślinnym twarożkiem, odkryłam stosunkowo niedawno. Kiedyś nawet nie pomyślałabym, że z niepozornych pestek słonecznika można zrobić coś tak pysznego !
Dzięki dodatkowi nieaktywnych płatków drożdżowych pasta ma przyjemny serowy posmak, a dodatek cytryny nadaje lekkiej kwasowości jak w naturalnym twarogu.
Tym razem zrobiłam podstawową wersję ale myślę już o kolejnych kombinacjach i dodatkach ?
Pasta ze słonecznika jest idealna na kanapki, jako pesto do makaronu czy dip do przystawek.
Wartości odżywcze pestek słonecznika:
Składniki:
1 szklanka słonecznika
1-2 łyżki oleju
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1-2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz .
Sposób wykonania :
Słonecznika namaczamy na noc. Na drugi dzień miksujemy go z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku.
* Jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta można dodać odrobinę wody lub oleju.
* Ilość soku z cytryny zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać (najlepiej próbować) * Dla podbicia “serowego smaku” można dodać 2 łyżeczki płatków drożdżowych .