Pasta ze słonecznika: wegański twarożek

Pasta ze słonecznika: wegański twarożek

Zdjęcie - Pasta ze słonecznika: wegański twarożek - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta ze słonecznika: wegański twarożek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasta ze słonecznika – przepis podstawowy 

Tę pastę, która nazywana jest też roślinnym twarożkiem, odkryłam stosunkowo niedawno. Kiedyś nawet nie pomyślałabym, że z niepozornych pestek słonecznika można zrobić coś tak pysznego !

Dzięki dodatkowi nieaktywnych płatków drożdżowych pasta ma przyjemny serowy posmak, a dodatek cytryny nadaje lekkiej kwasowości jak w naturalnym twarogu.

Tym razem zrobiłam podstawową wersję ale myślę już o kolejnych kombinacjach i dodatkach ? 

Pasta ze słonecznika jest idealna na kanapki, jako pesto do makaronu czy dip do przystawek. 

Wartości odżywcze pestek słonecznika:


Zdjęcie - Pasta ze słonecznika: wegański twarożek - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta ze słonecznika: wegański twarożek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasta ze słonecznika: wegański twarożek - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta ze słonecznika: wegański twarożek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 szklanka słonecznika 
1-2 łyżki oleju 
1 łyżka czosnku niedźwiedziego 
1-2 łyżki soku z cytryny 
Sól, pieprz .

Sposób wykonania :

Słonecznika namaczamy na noc. Na drugi dzień miksujemy go z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku.

* Jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta można dodać odrobinę wody lub oleju.
* Ilość soku z cytryny zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać (najlepiej próbować) * Dla podbicia “serowego smaku” można dodać 2 łyżeczki płatków drożdżowych .

Kategorie przepisów