Pasta warzywna na grzance
Składniki
- 300 g pomidorów
- 200 g dyni bez skóry
- 200 g białej fasoli (wcześniej ugotowanej lub z puszki)
- 6 kromek pieczywa
- 5 filecików anchois (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 3 łyżki czerwonej cebuli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki cukru
- chilli w proszku
- sól
do podania:
- 40 g uprażonych orzechów (piniowych, laskowych lub włoskich)
- 3 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie
Pomidory sparz, obierz, usuń piętkę i gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
Rozgrzej na patelni 2 łyżki Kujawskiego 3 ziarna razem z tymiankiem, dodaj drobno posiekaną dynię i smaż na średnim ogniu przez 10 min. W połowie czasu smażenia dodaj cukier, szczyptę soli i sok z cytryny. Zdejmij dynię z patelni.
Wlej na patelnię pozostały olej, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj czosnek, pomidory i posiekane anchois. Smaż mieszając, do odparowania płynu.
Warzywa i przyprawy połącz ze sobą, zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku solą oraz chilli.
Pieczywo posmaruj odrobiną Kujawskiego 3 ziarna i zrumień na patelni lub opiecz w piekarniku. Posmaruj pieczywo pastą, a wierz posyp posiekaną natką pietruszki i prażonymi orzechami.
Porada:
Warzywa sezonowe możesz komponować wg. własnych upodobań, np. dynię zastąpić selerem, marchewką, topinamburem, bakłażanem lub cukinią, a świeże pomidory odsączonymi pomidorami z puszki. Przygotowując pastę na lunch do pracy zamiast surowego czosnku (jeśli przeszkadza Ci jego aromat) dodaj łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego.
Łatwo przyswajalne przez organizm białko roślinne, olej Kujawski 3 ziarna - zawierający kwasy omega-3 i wit. E i K, oraz warzywa sezonowe. To wszystko w prostej paście kanapkowej, którą równie dobrze można podać jako dip do surowych, pieczonych lub gotowanych warzyw.
Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com