Pasta jajeczna do pieczywa
Ta wiosenna pasta jajeczna, może być podana jako sałatka lub smarowidło do pieczywa. Tutaj nie używam maszynki do mielenia czy rozdrabniacza. Składniki drobno kroję i rozgniatam widelcem. Pyszna, wiosenna pasta ze świeżych składników ?
Składniki
- 120 g białego, chudego twarogu
- 1/2 awokado
- 4 rzodkiewki
- 1/2 małej cebuli
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1/2 szklanki świeżo posiekanego szczypiorku lub dymki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu + łyżeczka musztardy
Jajka pokrój w większą kostkę. Rzodkiewkę i cebulę, pokrój w małą kostkę.
Awokado jeżeli jest twardsze, pokrój w małą kostkę. Miękkie, rozgnieć widelcem i od razu polej sokiem z cytryny.
Ser rozgnieć widelcem i dodaj resztę składników, również szczypiorek. Majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Dodaj do sałatki, wymieszaj.
Pastę jajeczną, można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, do trzech dni. Smacznego ?