Pasta bezrybna ze słonecznika

Pasta bezrybna ze słonecznika

Bardzo lubię te wszystkie „oszukane” wegańskie przepisy, które naśladują popularne smarowidła, jak na przykład smalec z fasoli czy właśnie ta pasta bezrybna ze słonecznika. Nieweganie są zawsze nimi oburzeni, ale ja nie rozumiem dlaczego. Uważam, że fajnie jest szukać takich smacznych alternatyw niezależnie od światopoglądu i podejścia do diety. Znam wielu mięsożerców, którzy za selerybę po grecku, sushi z łososiem z marchewki, fasolowym smalcem czy innymi smakołykami tego typu wprost przepadają i ja również należę do tego grona. ? Ale wróćmy do dzisiejszego przepisu!

Ta bezrybna pasta ze słonecznika swój oryginalny aromat zawdzięcza kilku dodatkom: olejowi lnianemu, paście miso oraz wędzonej papryce, które w połączeniu działają cuda. Już kiedyś dzieliłem się z Wami przepisem na podobne smarowidło z dodatkiem kaparów. Jednak tym razem opracowałem jeszcze bardziej aromatyczną wersję. Ten przepis można oczywiście dowolnie modyfikować i część dodatków zastąpić innymi. Również jeśli nie przepadacie za intensywnym rybnym aromatem, to polecam pominąć dodatek oleju lnianego i zastąpić go oliwą z oliwek. Zamiast pasty miso można się pokusić również o płatki drożdżowe. Gorąco polecam eksperymentować i przygotować własną wersję takiej pasty ze słonecznika. To naprawdę świetna alternatywa, a na świeżym pieczywie smakuje wprost doskonale. ?

Zdjęcie - Pasta bezrybna ze słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPasta bezrybna ze słonecznika Łukasz Bardzo lubię te wszystkie „oszukane” wegańskie przepisy, które naśladują popularne smarowidła, jak na przykład smalec z fasoli czy właśnie ta pasta bezrybna ze… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: małe pudełko
Czas przygotowania: 15 minut

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki passaty pomidorowej lub 1 łyżeczka koncentratu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki

PRZYGOTOWANIE

  1. Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Kolejno przepłucz pod bieżącą wodą i zmiksuj za pomocą blendera z pastą miso, sokiem z cytryny, olejem lnianym, sosem sojowym, passatą, wędzoną papryką oraz pieprzem cayenne na gładką pastę. Możesz ją dodatkowo doprawić pieprzem oraz solą.
  3. Pastę podawaj z ulubionymi warzywami lub pieczywem.

Kategorie przepisów