Paprykarz z wędzoną makrelą
Składniki
- 150 g marchewki (1 szt.)
- 150 g cebuli (1 szt.)
- 150 g pieczarek (5-6 szt.)
- 125 g wędzonej makreli (1 szt.)
- 80 g ryżu (surowego)
- 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 małe liście laurowe
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko. W tym czasie obrać makrelę ze skóry i usunąć ości.
Marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem Kujawskim 3 ziarna, najlepszym do smażenia. Kiedy cebula się zeszkli, dodać startą marchewkę i pieczarki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażyć wszystko pod przykryciem.
Kiedy marchew i pieczarki zmiękną, pozbyć się liści laurowych i ziela angielskiego. Warzywa na patelni przyprawić papryką, solą i pieprzem oraz dodać przecier pomidorowy. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć patelnię z ognia i lekko przestudzić jej zawartość.
Na patelnię dodać ryż, posiekaną makrelę i czosnek niedźwiedzi. Wymieszać paprykarz i ewentualnie doprawić do smaku solą czy pieprzem. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Porada:
Paprykarz jest gotowy od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak mamy więcej czasu, polecam go przyrządzić dzień wcześniej, aby zdążył się „przegryźć” przez noc w lodówce.
Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com