Panierowane roladki schabowe z marchewką
Składniki
- 400 g schabu bez kości
- 150 g marchwi
- 100 g bułki tartej
- 70ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 30 ml soku z cytryny
- 1 jajko
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso podziel na 4 kotlety i rozbij je tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Marchewkę zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej 2 łyżki Kujawskiego 3 ziarna i podsmaż startą marchew. Dopraw do smaku kminem, kolendrą, solą i pieprzem. Gdy marchew lekko zmięknie, dodaj sok z cytryny i zdejmij z ognia.
Na każdym kawałku mięsa rozłóż równomiernie po porcji marchewki. Zwiń mięso ściśle, formując roladki. Panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju Kujawskim 3 ziarna, na złoty kolor z każdej strony.
Podsmażone roladki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 min., by dopiekły się wewnątrz. Podawaj od razu.
Krótko smażone mięsa warto przyrządzać przy użyciu tłuszczu wysokiej jakości, przeznaczonego do tego celu. Idealnie sprawdzi się tu olej Kujawki 3 ziarna – dzięki niemu roladki będą odpowiednio przyrumienione, delikatne i soczyste.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl