Pancakes z malinami i jogurtem

Pancakes z malinami i jogurtem
Zdjęcie - Pancakes z malinami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pancakes z malinami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pancakes z malinami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pancakes z malinami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pancakes z malinami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pancakes z malinami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pancakes z malinami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pancakes z malinami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 ml maślanki
  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g świeżych malin
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie

W misce mieszamy mikserem cukier z jajkami. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo, na zmianę do masy jajecznej dodajemy mąkę i maślankę. Na koniec dolewamy olej Kujawski.


Patelnię rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia i nakładamy masę łyżką, tworząc pancakes. Na wierzchu układamy kilka rozerwanych malin. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, ostrożnie obracamy placuszki na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez ok. 2 min.


Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i cynamonem. Pancakes podajemy z jogurtem i świeżymi malinami.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów