Pan con tomate – hiszpański chleb z pomidorem
Gdybym miał wymienić swoje ulubione hiszpańskie przepisy na pewno w czołówce znalazłby się właśnie pan con tomate. To kwintesencja prostoty iberyjskiej kuchni i dowód na to, jak z najprostszych składników można stworzyć coś pysznego. Niby to tylko bagietka z pomidorem i oliwą, jednakże w Hiszpanii smakuje zawsze wprost fenomenalnie. Gdy mieszkałem w Walencji pan con tomate to była podstawa moich śniadań, zarówno tych w domu, jak i na mieście. W końcu ciężko wyobrazić sobie lepsze rozpoczęcie dnia za góra 2,50 € (a często znacznie mniej) i to razem z kawą. 😉
Pan con tomate oryginalnie pochodzi z Katalonii, gdzie nazywa się to danie pa amb tomàquet. Był to przede wszystkim sposób na wykorzystanie czerstwego chleba, który podobnie jak włoską bruschettę wystarczyło opiec nad ogniem, a następnie natrzeć oliwą, czasami również czosnkiem i dojrzałym pomidorem. Z czasem stał się on popularny w całej Hiszpanii. To, co odróżnia pan con tomate od bruschetty to fakt, że pomidory zwykle się tutaj ściera na tarce, a nie kroi, dzięki czemu powstaje coś w rodzaju smarowidła. Tostadas de tomate można serwować samodzielnie, albo podać z dobrym serem lub wędliną – z jamón serrano czy z queso Manchego smakują jeszcze lepiej i mogą być świetnym pomysłem na tapas.
Największym problemem, próbując przygotować tę kanapkę w Polsce, jest fakt, że nasze pomidory nie smakują tak samo jak na Półwyspie Iberyjskim. Ostatnio jednak odkryłem nową odmianę popularnej malinówki, zwanej Rosamunda i stwierdziłem, że najbliżej jej smakiem do hiszpańskich pomidorów. Jeśli ją znajdziecie w lokalnym warzywniaku, to nie wahajcie się dłużej i przygotujcie pan con tomate w swoim domu, póki sezon trwa w pełni.
Pan con tomate Wydrukuj przepis Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
- 1 bagietka
- ok. 400 g pomidorów, najlepiej malinowych (polecam odmianę Rosamunda)
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól morska
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki i odsącz z nadmiaru wody na sitku (pozostaw je tak na kilka minut i nie przecieraj). Kolejno połącz je z oliwą.
- Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz w opiekaczu lub piekarniku. Pomidorami posmaruj kawałki pieczywa i posyp je odrobiną soli.