Paj z kurczakiem i warzywami

Paj z kurczakiem i warzywami
Zdjęcie - Paj z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paj z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paj z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paj z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na farsz:
  • 400 g pieczarek
  • 500 g piersi kurczaka
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 50 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 50 g mąki pszennej
  • 400 ml schłodzonego bulionu z kury
  • 100 ml śmietany 18%
  • 5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • sól, pieprz
na ciasto:
  • 350 g mąki
  • 260 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie

Zimną margarynę pokroić w kostkę i zagnieść razem z mąką. Dodając po łyżce zimnej wody, ugniatać dalej, aż ciasto będzie zwarte, ale nie klejące się. Uformować dwie kule i włożyć do lodówki.


Wszystkie składniki farszu pokroić w małą kostkę, na patelni smażyć na oleju kolejno pieczarki, pory, kurczaka i cebulę.


Zrobić zasmażkę z 50 g mąki i 50 g margaryny, dodać bulion i mieszać, aż składniki się połączą, gotować kolejne 10 minut, aby lekko zgęstniał. Dodać śmietanę i ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty i kremowy. Dodać sos do farszu.


Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć formę. Na cieście wyłożyć farsz i przykryć drugą porcją ciasta. Brzegi staranie zlepić, odcinając wystające części.


Posmarować wierzch żółtkiem i wstawić do pieca na około 40 minut (do zrumienienia).


Porada:

Ciasto powinno przygotowywać się w specjalnym, ceramicznym naczyniu o wyraźnie zaznaczonych krawędziach, umożliwiających złączenie dolnej i górnej warstwy ciasta. Przed zapieczeniem należy zrobić pośrodku otwór umożliwiający wydostawanie się pary, często stosuje się również specjalny kominek.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów