Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem

Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem

Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 l oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 6 jajek
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 160 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 75 g bułki tartej
  • 70 g cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1½ łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

4 jajka ugotuj na miękko tak, by białko było całkowicie ścięte. Ostudź i obierz. Na czas dalszych przygotowań wstaw do lodówki. Dzięki temu po smażeniu żółtko pozostanie płynne.

 

W blenderze umieść 1 sparzone wrzątkiem jajko, połowę musztardy, ocet, szczyptę cukru oraz sól do smaku. Miksuj na wysokich obrotach przez 30 sek. Następnie zmniejsz obroty i przez otwór u góry wlewaj rzepakowy olej Kujawski tłoczony na zimno, wąską strużką do uzyskania jasnego, kremowego majonezu.

 

Cebulę i natkę drobno posiekaj i dodaj do mielonego mięsa. Dopraw resztą musztardy, kolendrą, solą oraz pieprzem i wymieszaj delikatnie do połączenia się składników.

 

Mięso podziel na 4 części. Każdą rozpłaszcz na dłoni i owiń obrane jajka. Kule panieruj w jajku i bułce tartej.

 

Rozgrzej Kujawski z pierwszego tłoczenia do 180°C, w szerokim garnku. Smaż panierowane jajka na złoty kolor. Podawaj z sałatą i majonezem.

 

Porada:

Wrzuć do rozgrzanego oleju kawałek chleba. Jeśli po 15 sek. chleb usmaży się na złoty kolor, olej ma temperaturę ok. 180°C.

 

Jajka po szkocku to niecodzienna propozycja podania jajek. Razem z mięsem tworzą pożywne i atrakcyjne danie na każdą okazję. Najlepiej smakują z domowym majonezem na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który swoim delikatnym aromatem świetnie wzbogaca smak potrawy.

 

 

Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

 

 

 

Kategorie przepisów