Jajka po szkocku na zielonej sałacie z domowym majonezem
Składniki
- 1 l oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 6 jajek
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 160 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
- 75 g bułki tartej
- 70 g cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1½ łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
4 jajka ugotuj na miękko tak, by białko było całkowicie ścięte. Ostudź i obierz. Na czas dalszych przygotowań wstaw do lodówki. Dzięki temu po smażeniu żółtko pozostanie płynne.
W blenderze umieść 1 sparzone wrzątkiem jajko, połowę musztardy, ocet, szczyptę cukru oraz sól do smaku. Miksuj na wysokich obrotach przez 30 sek. Następnie zmniejsz obroty i przez otwór u góry wlewaj rzepakowy olej Kujawski tłoczony na zimno, wąską strużką do uzyskania jasnego, kremowego majonezu.
Cebulę i natkę drobno posiekaj i dodaj do mielonego mięsa. Dopraw resztą musztardy, kolendrą, solą oraz pieprzem i wymieszaj delikatnie do połączenia się składników.
Mięso podziel na 4 części. Każdą rozpłaszcz na dłoni i owiń obrane jajka. Kule panieruj w jajku i bułce tartej.
Rozgrzej Kujawski z pierwszego tłoczenia do 180°C, w szerokim garnku. Smaż panierowane jajka na złoty kolor. Podawaj z sałatą i majonezem.
Porada:
Wrzuć do rozgrzanego oleju kawałek chleba. Jeśli po 15 sek. chleb usmaży się na złoty kolor, olej ma temperaturę ok. 180°C.
Jajka po szkocku to niecodzienna propozycja podania jajek. Razem z mięsem tworzą pożywne i atrakcyjne danie na każdą okazję. Najlepiej smakują z domowym majonezem na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który swoim delikatnym aromatem świetnie wzbogaca smak potrawy.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl