Sałatka nicejska z łososiem
Składniki
na dressing:
- 70 ml oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
- 20 g szalotki (lub 1/3 czerwonej cebuli), bardzo drobno posiekana
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 400 g filetu z łososia
- 300 g małych ziemniaczków
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 170 g pomidora
- 150-200 g mieszanki sałat
- 4 duże jajka
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- sól
- świeżo mielony pieprz