Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem
Składniki
- 500 g gruszek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki mielonego kardamonu
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- olej Kujawki do posmarowania tortownicy
Przygotowanie
Włącz piekarnik i nastaw go na 180°C. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a jej brzegi posmaruj olejem Kujawskim 3 ziarna.
Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne i z grubsza posiekaj. Pokrojone gruszki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny.
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cukier.
W drugiej misce ubij mikserem jajka i zmiksuj z Kujawskim 3 ziarna. Następnie, cały czas miksując, dodawaj suche składniki. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę wraz z gruszkami i wymieszaj drewnianą łyżką.
Przelej ciasto do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez 50 min., do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.
Przedstawiam niezwykle łatwy przepis na bardzo przyjemne ciasto z gruszkami, czekoladą i kardamonem. Do jego pieczenia proponuję dodać olej Kujawski 3 ziarna, gdyż jego unikalna receptura powoduje, że ciasto jest wilgotne i puszyste.
Przepis pochodzi z karmelowy.pl