Sałatka z rostbefem i gorgonzolą

Sałatka z rostbefem i gorgonzolą
Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rostbefem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g steku z rostbefu (1 szt.)
  • 50 g sera gorgonzola
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 2 garście mieszanki sałat (½ op.)
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu (zmiażdżonego)
na sos:
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ papryczki chilli
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Tłoczony z rośliny o żółtych kwiatkach i czarnych nasionach jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Sięgajmy po niego częściej, bo obniża zły cholesterol i Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszyć. Jeżeli trzeba, odciąć białą błonę dookoła mięsa. Tymianek wymieszać z pieprzem i olejem 3 ziarna. Mieszanką natrzeć stek z obu stron. Docisnąć.


Rozgrzać patelnię grillową (można również użyć zwykłej). Smażyć stek przez 1,5–2 min. z każdej strony (czas zależy od grubości mięsa). Obsmażony rostbef wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 3-4 min. Wyjąć, odstawić 10 min. na bok, pod przykryciem z folii aluminiowej.


Sałatę umyć, osuszyć. Listki porwać na mniejsze kawałki. Rozłożyć na talerzu. Pomidorki przekroić na połówki, gorgonzolę pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie.


Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekać. Chilli oczyścić z pestek, również posiekać. Wymieszać z olejem Kujawskim z pestek dyni i pozostałymi składnikami sosu, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Rostbef pokroić na kawałki i rozrzucić na warzywach. Częścią sosu skropić sałatkę, resztę podać obok.


Porada:

Sałatkę można przygotować również z cienko pokrojonymi plastrami pieczeni zamiast steku.sprzyja młodości.


Idealna sałatka dla mięsożerców, w której dominuje wołowina. Jej smak doskonale podkreśla sos na bazie tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni. Sos jest bardzo ciemny, ale nie należy zastępować oleju innym. Kujawski z pestek dyni pasuje tu perfekcyjnie.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów