Rogaliki

Rogaliki
Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • mąka - ½ kg
  • margaryna PALMA - 1 kostka
  • drożdży - 50 g
  • jajka - 1 szt. cała i 2 żółtka
  • wanilia - 2 laski
  • mleko - 1-8 łyżek
  • cukier - 1 łyżka
  • olej Kujawski - do smarowania
Przygotowanie

Zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Zostawić na 3 godziny w lodówce. Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 części. Placek posmarować olejem, zawinąć rogaliki. Rogi posmarować białkiem. Rogaliki moczyć w białku i cukrze. Piec około 20 minut.Ja zrobiłam kilka wersji z nadzieniem - z powidłami śliwkowymi, z dżeme gruszkowym, czekoladą, masłem orzechowym i serem. Można zrobić bez nadzienia - do smarowania Finuu do porannej kawy np. Zamiast obtoczenia w cukrze można posypać cukrem pudrem po upieczeniu.

Kategorie przepisów