Omlet biszkoptowy
Dziś kolejna propozycja na pyszne śniadanie. Biszkoptowy omlet, który przygotowuje się raz dwa. Ja podałam muśnięty niewielką ilością miodu i posypany owocami.
Zwykle przygotowuję go z podwójnej porcji. Moje dziecko go uwielbia:)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka drobnego cukru
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
- masło
Dodatkowo:
- miód
- drobne owoce do podania: maliny, borówki, banany, kiwi, lub inne ulubione
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy do połączenia.
Na małej patelence (o średnicy 12-14 cm) rozgrzewamy odrobinę masła i wylewamy część masy biszkoptowej (z podanej porcji powinniśmy otrzymać 3-4 małe omleciki). Smażymy na małym ogniu do czasu aż omlet się zetnie. Następnie przewracamy omlet i smażymy jeszcze 1-2 minuty z drugiej strony.
Gotowy omlet smarujemy niewielką ilością miodu. Podajemy z owocami.
Zobacz również: