Naleśniki wytrawne
Składniki:
- 200 ml mleka
- 150 g szpinaku baby
- 100 g dojrzewającej szynki (np. parmeńskiej)
- 100 g fety
- 100 g mąki pszennej
- 40 ml oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
- 1 jajko
- 1 szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Do jajka, mąki i mleka dodajemy 20 ml oleju Kujawskiego z ziołami, szczyptę cukru oraz soli. Miksujemy całość na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy cienkie naleśniki.
KROK 2
Szpinak przesmażamy krótko na pozostałym oleju Kujawskim z ziołami. Gdy zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3
Szynkę rwiemy na kawałki, fetę kruszymy ze szpinakiem. Wypełniamy naleśniki przygotowanym farszem i podajemy.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut