Naleśniki wytrawne

Naleśniki wytrawne

Zdjęcie - Naleśniki wytrawne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 150 g szpinaku baby
  • 100 g dojrzewającej szynki (np. parmeńskiej)
  • 100 g fety
  • 100 g mąki pszennej 
  • 40 ml oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 jajko
  • 1 szczypta cukru
  • sól 
  • pieprz 

Przygotowanie:

KROK 1

Do jajka, mąki i mleka dodajemy 20 ml oleju Kujawskiego z ziołami, szczyptę cukru oraz soli. Miksujemy całość na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy cienkie naleśniki.

Zdjęcie - Naleśniki wytrawne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Szpinak przesmażamy krótko na pozostałym oleju Kujawskim z ziołami. Gdy zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie - Naleśniki wytrawne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Szynkę rwiemy na kawałki, fetę kruszymy ze szpinakiem. Wypełniamy naleśniki przygotowanym farszem i podajemy.

Zdjęcie - Naleśniki wytrawne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2 

Czas przygotowania: 40 minut

 

Zdjęcie - Naleśniki wytrawne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Naleśniki wytrawne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów