Migdałowe ciasto pomarańczowe

Migdałowe ciasto pomarańczowe
Zdjęcie - Migdałowe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Migdałowe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Migdałowe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Migdałowe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Migdałowe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Migdałowe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g pomarańczy
  • 300 g mąki migdałowej
  • 150 g cukru
  • 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie

Pomarańcze dokładnie myjemy, zalewamy w całości wodą i gotujemy przez około 1,5 godz. do miękkości. Następnie studzimy.


Wystudzone pomarańcze miksujemy na gładki mus.


Jajka ubijamy z cukrem przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę.


Do piany dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, pomarańcze oraz olej. Delikatnie mieszamy.


Ciasto przelewamy do formy o wym. 22 x 24 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy około 50-60 minut w temp. 180ºC. 

Upieczone ciasto powinno być złociste i wypieczone.

Studzimy.




Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów