Likier miętowy

Likier miętowy




Zdjęcie - Likier miętowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Autorką tego przepisu jest Pani Zofia Nasierowska, która podzieliła się nim parę lat temu z czytelniczkami magazynu „Kuchnia”. Ja przygotowuję go zazwyczaj z połowy porcji. Ma piękny zielony kolor. Jeśli zaś chodzi o aromat to na początku dość mocno dominuje spirytus, ale w miarę dojrzewania zmieni się to na korzyść mięty. Warto mieć w swojej spiżarni buteleczkę tego wybornego trunku. Będzie świetnym dodatkiem do koktajli i deserów.”
Zdjęcie - Likier miętowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Likier miętowy (wg przepisu Zofii Nasierowskiej)
Składniki:
0,5 szklanki świeżych listków mięty
0,5l spirytusu
0,5l wody
350g cukru

Listki mięty wrzucamy do czystego słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem. Po tym czasie zlewamy wyciąg spirytusowy przez gazę, a listki wyrzucamy.
W rondelku podgrzewamy cukier z wodą na małym ogniu aż się całkowicie rozpuści. Gotujemy 1-2 minuty od momentu zagotowania. Studzimy i wlewamy do spirytusowego wyciągu. Przelewamy do butelek najlepiej z ciemnego szkła i odstawiamy w chłodne miejsce. Ja zostawiam go w spokoju na 2-3 miesiące aby dojrzał i się ładnie sklarował.

Kategorie przepisów