Kurczak z duszonym jarmużem

Kurczak z duszonym jarmużem
Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z duszonym jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g filetu z kurczaka (2 piersi)
  • 300 g cebuli (1 średniej wielkości cebula)
  • 200 g świeżego jarmużu
  • 200 g wędzonego boczku w kawałku
  • 6-8 łyżek oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu, mieszamy z papryką wędzoną, oregano, ½ łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Piersi układamy na papierze do pieczenia, oprószamy przyprawami, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i lekko rozbijamy tłuczkiem, aby wyrównać grubość mięsa.


Jarmuż myjemy, odrywamy twarde łodygi. Obie cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju Kujawskim z ziołami, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i papryczkę chilli. Smażymy przez 5 min., dodajemy jarmuż i mieszając czekamy, aż lekko zmięknie.


Piersi kurczaka smażymy na oleju Kujawskim z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, po 3-4 min. z każdej strony. Gotowego kurczaka kroimy na skos. Podajemy na duszonym jarmużu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów