Kulki a’la Tiramisu
Pyszne małe trufelki przypominające swym smakiem włoski deser Tiramisu. Szybkie do przygotowania. Pyszne i mięciutkie. Najlepsze po 2-3 dniach. U mnie już od kilku lat pojawiają się na Święta, choć nie jest to słodkość zarezerwowana tylko na tę okazję ?
Z podanej porcji wychodzi około 25 sztuk.
- 160 g biszkoptów
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżki amaretto
- gorzkie kakao do obtoczenia
Kawę rozpuszczalną zalewamy 3-3,5 łyżkami gorącej wody, mieszamy. Gdy lekko przestygnie wlewamy likier amaretto.
Biszkopty rozdrabniamy na piach. Zalewamy przygotowaną kawą z alkoholem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W osobnej miseczce mieszamy łyżką serek mascarpone, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Dodajemy do biszkoptów, mieszamy.
Z przygotowanej masy formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w gorzkim kakao i odkładamy do lodówki.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami