Kukurydza z masłem kurkowym
Skoro to szybki przepis na kukuRYDZĘ to powinnam mieć grzyby RYDZE. Ale lepsze kurki niż nic! A kurka, musze przyznać, że wyszło pysznie! Oto kolby z masłem kurkowym.
Do masła dodałam zioła jakie rosną na moim tarasie, czyli tymianek i estragon. Proszę się tym jednak nie sugerować, świetnie się tu sprawdzi także rozmaryn, czy natka pietruszki.
Kukurydza z masłem kurkowym
- 2 kolby kukurydzy
- woda + łyżeczka soli + łyżeczka cukru
- Masło kurkowe:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g oczyszczonych kurek
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 3 łyżki posiekanych ziół (u mnie tymianek i estragon)
- sól, pieprz
- Na 2 łyżkach masła podsmażamy oczyszczone kurki. Po ok. 5 minutach dodajemy posiekane zioła, poszatkowany czosnek i chilli. Smażymy minutę.
- Dodajemy miód, sól i pieprz. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty. Odkładamy 4 łyżki kurek do dekoracji i lekko je studzimy.
- Ostudzone kurki miksujemy z miękkim masłem i solą na gładką masę. Rozsmarowujemy masło na pergaminie i zawijamy wałeczek jak cukierek (można spiąć boki gumeczkami). Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30-40 minut.
- W garnku podgrzewamy wodę z solą i cukrem. Kolby obieramy z liści i niteczek, wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 10-12 minut, aż będą odpowiednio miękkie.
- Zmrożone masło kroimy w plastry. Smarujemy nim gorące kolby, dekorujemy z wierzchu kurkami i ziołami.