Krupnik z grzybami


Krupnik to zupa, którą bardzo często gotuję w sezonie jesienno-zimowym. Dzisiaj pokażę Wam wersję wegetariańską, na wywarze warzywnym, z tartymi warzywami i dodatkiem suszonych grzybów. Smakuje cudownie! Jest gęsta i sycąca, wspaniale rozgrzewa. Grzyby sprawiają, że zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Przy okazji przypominam też przepis na tradycyjny krupnik na wywarze mięso-warzywnym – klik.


Zdjęcie - Krupnik z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA KRUPNIK Z GRZYBAMI
(6 porcji)


Składniki :
2 ½ l wywaru warzywnego
30 g suszonych grzybów
6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
2 marchewki
500 g ziemniaków
3 łyżki oliwy
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
1 liść laurowy
sól, pieprz

Dodatkowo :
natka pietruszki lub koperek


Jak zrobić krupnik z grzybami :
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Pietruszkę, seler i marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wywar podgrzać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty, dorzucić starte warzywa i smażyć razem kolejne 3 minuty. Zalać ciepłym wywarem, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, suszone grzyby i szczyptę soli, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Kaszę wsypać do kubeczka i przepłukać. Po 20 minutach do garnka wsypać kaszę, gotować kolejne 20 minut pod przykryciem. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Nakładać do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzybowy Strogonow do lunch boxu
1

Grzybowy Strogonow do lunch bo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square