Kruche babeczki z łososiem

Kruche babeczki z łososiem
Zdjęcie - Kruche babeczki z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 10 g kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • 200 g łososia wędzonego na gorąco
  • 4 jajka
  • 100 g zielonego groszku
  • 40 ml oleju lnianego Kujawski
  • 1 cebulka dymka lub szczypiorek
  • 10 g musztardy francuskiej
  • kolorowy pieprz
  • sól
Przygotowanie

Mąkę siekamy z zimnym masłem, solą i cukrem. Gdy zacznie tworzyć się kruszonka, dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto, ale tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut.


Nagrzewamy piekarnik do 175 st C.

Schłodzone ciasto wałkujemy i porcjami przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy około 15 minut. Studzimy.


Groszek blanszujemy krótko w osolonym wrzątku.

Jajka rozmącamy i gotujemy na parze często mieszając. Gdy się zetną, mieszamy z groszkiem i doprawiamy do smaku,

Łososia oprószamy kolorowym pieprzem i kroimy na 2-3 cm kawałki.


Babeczki wypełniamy jajecznicą z groszkiem, a na wierzchu układamy łososia.

Całość skrapiamy olejem lnianym i dekorujemy musztardą oraz dymką.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów