Krokiety z sosem pieczarkowym

Krokiety z sosem pieczarkowym

 

Zdjęcie - Krokiety z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 10 plastrów szynki
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli 
  • pieprz 
  • ponadto:
  • bułka tarta + drobno potłuczone płatki kukurydziane do panierki
  • olej Kujawski Pierwsze Zbiory do smażenia
Przygotowanie krokietów:

Ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Masę ziemniaczaną dzielimy na 10 równych porcji. Z każdej porcji formujemy placuszek, na którym układamy po 1 plasterku sera żółtego i szynki. Rolujemy, formując krokiet.

Krokiety panierujemy w bułce tartej wymieszanej z drobno potłuczonymi płatkami kukurydzianymi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron, aż krokiety będą rumiane. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Do podania sos pieczarkowy:
  • 400 g pieczarek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju Kujawski Pierwsze Zbiory
  • 1 niepełna szkl. bulionu
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól, pieprz 
Przygotowanie sosu:

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oleju, aż będą złote, zalewamy całość bulionem i dusimy, aż płyn częściowo odparuje. 2-3 łyżki płynu z gotowania mieszamy dokładnie z mąką, dodajemy do pieczarek i mieszamy, aż całość się zagęści. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy razem z gorącymi krokietami.

Zdjęcie - Krokiety z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów