Krokiety z sosem pieczarkowym
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 10 plastrów sera żółtego
- 10 plastrów szynki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
- pieprz
- ponadto:
- bułka tarta + drobno potłuczone płatki kukurydziane do panierki
- olej Kujawski Pierwsze Zbiory do smażenia
Ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę ziemniaczaną dzielimy na 10 równych porcji. Z każdej porcji formujemy placuszek, na którym układamy po 1 plasterku sera żółtego i szynki. Rolujemy, formując krokiet.
Krokiety panierujemy w bułce tartej wymieszanej z drobno potłuczonymi płatkami kukurydzianymi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron, aż krokiety będą rumiane. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do podania sos pieczarkowy:- 400 g pieczarek
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki oleju Kujawski Pierwsze Zbiory
- 1 niepełna szkl. bulionu
- 1 płaska łyżka mąki
- sól, pieprz
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oleju, aż będą złote, zalewamy całość bulionem i dusimy, aż płyn częściowo odparuje. 2-3 łyżki płynu z gotowania mieszamy dokładnie z mąką, dodajemy do pieczarek i mieszamy, aż całość się zagęści. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy razem z gorącymi krokietami.