Krem z cukinii z miętą

Krem z cukinii z miętą

Zdjęcie - Krem z cukinii z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obecnie poszukiwane są produkty, które zachowują w sobie całe bogactwo natury. W przypadku oleju tłoczonego na zimno substancje odżywcze naturalnie występujące w ziarnach i pestkach przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. To autentyczność i naturalność sprawiają, że oleje Kujawskie są tak smaczne i zdrowe.

Nie od dziś wiadomo, że na olejach tłoczonych na zimno nie smażymy. W takim razie do czego ich użyć? Świetnie sprawdzają się sałatkach, ale ja chcę Wam dziś pokazać, że można nimi podbić smak zupy. W mojej kuchnii od jakiegoś czasu króluje cukinia, więc moją niebanalną propozycją jest krem z cukinii z miętą.

Składniki na krem z cukinii z miętą:

  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 3 małe ziemniaki
  • 1/2 cytryny
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka mięty
  • 0.8 l wywaru warzywnego
  • migdały w płatkach
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 4 łyżeczki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno z pestek dyni

Zdjęcie - Krem z cukinii z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak ugotować krem z cukinii z miętą?

Zaczynamy od obierania i krojenia warzyw. Obierki z cukinii zostawiamy w miseczce, nie wyrzucamy ich.

Cebulę kroimy w piórka, a ziemniaka i obrane cukinie – w równe kawałki. Podsmażamy warzywa na maśle i delikatnie je rumienimy. Usmażone warzywa zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości przez ok. 20 min. Kiedy tylko ziemniak zmięknie – od razu blendujemy zupę.

Podczas blendowania dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny oraz nasze listki mięty. Tyle, aby była wyczuwalna w smaku.

Pozostawione skórki z cukinii blendujemy w osobnym naczyniu z niewielkim dodatkiem naszej zupy i wlewamy je do garnka, to one zapewnią ten piękny zielony kolor. Jeśli chcemy, aby zieleń była trwalsza, skórki możemy zblanszować przed blendowaniem.

Zupę krem z cukinii z miętą podajemy z prażonymi płatkami migdałów, jogurtem, Kujawskim olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno i kilkoma listkami mięty.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów