Krem z cukinii z miętą
Obecnie poszukiwane są produkty, które zachowują w sobie całe bogactwo natury. W przypadku oleju tłoczonego na zimno substancje odżywcze naturalnie występujące w ziarnach i pestkach przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. To autentyczność i naturalność sprawiają, że oleje Kujawskie są tak smaczne i zdrowe.
Nie od dziś wiadomo, że na olejach tłoczonych na zimno nie smażymy. W takim razie do czego ich użyć? Świetnie sprawdzają się sałatkach, ale ja chcę Wam dziś pokazać, że można nimi podbić smak zupy. W mojej kuchnii od jakiegoś czasu króluje cukinia, więc moją niebanalną propozycją jest krem z cukinii z miętą.
Składniki na krem z cukinii z miętą:
- 1 średnia cukinia
- 1/2 cebuli
- 3 małe ziemniaki
- 1/2 cytryny
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka mięty
- 0.8 l wywaru warzywnego
- migdały w płatkach
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 4 łyżeczki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno z pestek dyni
Jak ugotować krem z cukinii z miętą?
Zaczynamy od obierania i krojenia warzyw. Obierki z cukinii zostawiamy w miseczce, nie wyrzucamy ich.
Cebulę kroimy w piórka, a ziemniaka i obrane cukinie – w równe kawałki. Podsmażamy warzywa na maśle i delikatnie je rumienimy. Usmażone warzywa zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości przez ok. 20 min. Kiedy tylko ziemniak zmięknie – od razu blendujemy zupę.
Podczas blendowania dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny oraz nasze listki mięty. Tyle, aby była wyczuwalna w smaku.
Pozostawione skórki z cukinii blendujemy w osobnym naczyniu z niewielkim dodatkiem naszej zupy i wlewamy je do garnka, to one zapewnią ten piękny zielony kolor. Jeśli chcemy, aby zieleń była trwalsza, skórki możemy zblanszować przed blendowaniem.
Zupę krem z cukinii z miętą podajemy z prażonymi płatkami migdałów, jogurtem, Kujawskim olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno i kilkoma listkami mięty.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Stopień trudności: prosty przepis