Krem z cukinii z kurkami

Krem z cukinii z kurkami



Zdjęcie - Krem z cukinii z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja kolejna wariacja na temat cukinii i kurek to pyszna kremowa zupa z dodatkiem smażonych kurek i czosnku. Błyskawiczna w przygotowaniu, delikatna o łagodnym, maślanym i lekko słodkim smaku. Przygotowana wyłącznie na łyżce klarowanego masła, któremu to właśnie zawdzięcza ową łagodność. Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość bo w głowie kołaczę mi się następne pomysły cukiniowo-kurkowe.
Zdjęcie - Krem z cukinii z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z cukinii z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Krem z cukinii z kurkami
Składniki:

  • 350g cukinii
  • jasna część pora
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 1 solidna łyżka klarowanego masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo do podania

  • 200g kurek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek


Warzywa umyć. Z cukinii odciąć końce i pokroić w kostkę. Obrać czosnek. Por pokroić w plasterki. Rozgrzać w rondlu klarowane masło. Wrzucić cukinię i por. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać czosnek i natkę pietruszki (same listki). Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Wlać dwie szklanki wody. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Zestawić z gazu, chwilę przestudzić i zmiksować blenderem na gładką, aksamitną konsystencję. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W czasie gdy zupa się gotuje na patelni rozgrzać oliwę. Dodać oczyszczone, opłukane i osączone kurki. Smażyć na złoto dodając pod koniec obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przelać zupę do miseczek. Podawać ze smażonymi kurkami i świeżym tymiankiem.
Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów