Krem z cukinii z kurkami
Moja kolejna wariacja na temat cukinii i kurek to pyszna kremowa zupa z dodatkiem smażonych kurek i czosnku. Błyskawiczna w przygotowaniu, delikatna o łagodnym, maślanym i lekko słodkim smaku. Przygotowana wyłącznie na łyżce klarowanego masła, któremu to właśnie zawdzięcza ową łagodność. Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość bo w głowie kołaczę mi się następne pomysły cukiniowo-kurkowe.
Krem z cukinii z kurkami
Składniki:
- 350g cukinii
- jasna część pora
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 1 solidna łyżka klarowanego masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo do podania
- 200g kurek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek
Warzywa umyć. Z cukinii odciąć końce i pokroić w kostkę. Obrać czosnek. Por pokroić w plasterki. Rozgrzać w rondlu klarowane masło. Wrzucić cukinię i por. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać czosnek i natkę pietruszki (same listki). Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Wlać dwie szklanki wody. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Zestawić z gazu, chwilę przestudzić i zmiksować blenderem na gładką, aksamitną konsystencję. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W czasie gdy zupa się gotuje na patelni rozgrzać oliwę. Dodać oczyszczone, opłukane i osączone kurki. Smażyć na złoto dodając pod koniec obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przelać zupę do miseczek. Podawać ze smażonymi kurkami i świeżym tymiankiem.
Smacznego :) Aronia