Krążki polenty z pieczarkami

Krążki polenty z pieczarkami



Zdjęcie - Krążki polenty z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zjawiskowe i pyszne smażone krążki z pieczarkami, parmezanem i natką. Przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Następnym razem do polenty dodam drobno posiakaną natkę. Polacam! Danie jest bezglutenowe. Można też usmażyć krążki ziemniaka. Posmarować pesto z pietruszki i położyć pieczarkę przygotowana wg mojego przepisu


Składniki:

szklanka polenty

2 szklanki wody ( lub napoju roślinnego np. sojowego)

sól i pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

garść drobno startego parmezanu

małe pieczarki 1 opakowanie (bio)

trochę oleju do smażenia

1-2 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyczki skrobi ziemniaczanej

2 łyżki zimnej wody

natka i parmezan do posypania na wierzch

Przygotowanie:

Zagotować napój roślinny lub wodę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wsypywać wolno polentę i już zacząć cały czas mieszać energicznie trzepaczką. Zmniejszyć ogień dodać garść parmezanu i jeszcze energicznie mieszać (gotujemy na małym ogniu gdyż kasza bardzo "chlapie" i może poparzyć). Ugotowaną kaszę wylać do kwadratowej lub prostokątne formy wyrównując wierzch. Odstawić do wystygnięcia.


Pieczarki oczyścić i zacząć obsmażać na suchej patelni. Następnie wlać olej i sos tamari lub sos sojowy. Wymieszać energicznie. Dodać czosnek i wlać rozpuszczoną skrobię w 2 łyżkach wody. Pieczarki powinny być obtoczone w kleistym sosie, dzięki czemu przyklei sie do obsmażonego krążka polenty.

Z wystudzonej polenty wyciąć kółka lub kwadraciki i obsmażyć na rumiano. Wykładać na półmisek a na wierzch ułożyć pieczarkę. Można spiąć wykałaczką .


Zdjęcie - Krążki polenty z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów