Kopytka szczawiowe

Kopytka szczawiowe

Zdjęcie - Kopytka szczawiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka szczawiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • Ok. 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Pęczek szczawiu
  • 2 jajka

na sos:

  • Olej Kujawski 3 Ziarna
  • 250 ml śmietany 30%
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • Garść startego sera żółtego np.Bursztyn

Przygotowanie

Ziemniaki zmiel i dodaj mąkę, podałem 400g, ale jej ilość tak naprawdę zależy od ziemniaków. Im ziemniaki są bardziej wodniste, tym mąki musimy dodać więcej. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, jajka i posiekany zielony szczaw. Wszystko szybko wyrób i podziel na małe kopytka. Kluski gotuj w wodzie z solą.

 

Na oleju Kujawskim 3 Ziarna przesmaż kopytka. Dodaj śmietanę, starty ser żółty, posiekany koper i natkę. Delikatnie przemieszaj. Na koniec dopraw sporą ilością czarnego pieprzu.

Smacznego.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

 

 

Kategorie przepisów