Kopytka szczawiowe
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- Ok. 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól
- Pęczek szczawiu
- 2 jajka
na sos:
- Olej Kujawski 3 Ziarna
- 250 ml śmietany 30%
- Koperek
- Natka pietruszki
- Pieprz
- Garść startego sera żółtego np.Bursztyn
Przygotowanie
Ziemniaki zmiel i dodaj mąkę, podałem 400g, ale jej ilość tak naprawdę zależy od ziemniaków. Im ziemniaki są bardziej wodniste, tym mąki musimy dodać więcej. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, jajka i posiekany zielony szczaw. Wszystko szybko wyrób i podziel na małe kopytka. Kluski gotuj w wodzie z solą.
Na oleju Kujawskim 3 Ziarna przesmaż kopytka. Dodaj śmietanę, starty ser żółty, posiekany koper i natkę. Delikatnie przemieszaj. Na koniec dopraw sporą ilością czarnego pieprzu.
Smacznego.
Produkcja: Kuchnia+