Kopytka serowe z pesto
Prosty wiosenny obiad- kopytka z pesto z czosnku niedźwiedziego. Oczywiście można też przygotować kopytka z pesto bazyliowym lub pietruszkowym, ale to z młodych listków czosnku niedźwiedziego jest wyjątkowe! Szkoda że sezon na czosnek niedźwiedzi tak szybko się kończy. Do prezentowanych poniżej kopytek wykorzystałam resztę mojego tegorocznego pesto, na kolejne czekać będziemy do kolejnej wiosny. Lubię takie sezonowe smaczki i już przebieram nóżkami na zbliżający się sezon szparagowy. Coś się kończy, coś zaczyna. I ja to szanuję.
Składniki:
600 g ziemniaków
170 g białego sera
1 jajko
150 g mąki pszennej (1 szklanka)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 łyżki masła
pesto z czosnku niedźwiedziego przepis
Przygotowanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i od razu dokładnie tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia.
Po ostudzeniu do ziemniaków dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i przeciśnięty przez praskę ser biały. Wszystko razem mieszamy. Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki, które kroimy na małe kopytka. Wrzucamy je partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po kilku sekundach po wypłynięciu na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisku.
Przed podaniem odsmażamy je na maśle i mieszamy z pesto. Można dodatkowo posypać tartym parmezanem.