Kopytka kolorowe
Zastanawiamy sie czasem,co tu zrobic,zeby nasze dzieci jadly,żeby jedzenie które podajemy bylo nie tylko smaczne ale i kolorowe- inaczej wesołe, mamy na to sposób,możemy nasze posiłki naturalnie barwić ,a to wcale trudne nie jest.
Podaje dzisiaj przepis na kopytka barwione buraczkiem czerwonym i groszkiem zielonym - prosty przepis-polecam!
Zapraszam!
Kopytka kolorowe
. 1 kg ziemniakow
. 1/2 szklanki mrozonego groszku
. 1 burak maly
. 1 jajko
. 1 cebula
.maka pszenna ( ile wchlonie masa )
Wykonanie
- ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z cebula,gotowe odcedzamy i zgniatamy lub przepuszczamy przez praske ( ziemniaki najlepiej ugotowac wieczorem ,wtedy pochlona mniej maki i kopytka beda delikatniejsze )
- burak gotujemy obieramy ze skorki i zgniatamy na papke recznym blenderem
- mrozony groszek zalewamy wrzatkiem ,dodajemy szczypte soli ,po 5 minutach odcedzamy wode i blendujemy jak buraka do osobnej miski
- do zgniecionych ziemniakow dodajemy jajko i make,tak aby powstala dosc scisla masa
- mase ziemniaczana dzielimy na pol ,do jednej polowy dodajemy mus z groszku,do drugiej mus z buraka
- obie masy ponownie zagniatamy podsypujac nieco maka
- wyrobione ciasta dzielimy na porcje,robimy waleczki i wykrawamy male kopytka
- kopytka wrzucamy do osolonego wrzatku i gotujemy,po wyplynieciu odcedzamy i podajemy na goraco
Smacznego!