Koktajl karaibski
Do tej pory myśląc o sokowirówce miałam raczej negatywne skojarzenia.
Jakieś pół roku temu wymarzyłam sobie codzienne picie zdrowych i pysznych soków ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw. Pożyczyliśmy nawet starą sokowirówkę od babci Pawła, ale niestety zupełnie się u nas nie sprawdziła. Bardzo głośno pracowała, a mycie jej wielu części było na tyle uciążliwe, że odbierało całą radość z przygotowania soku. Dlatego ją oddaliśmy.
Niedawno dostałyśmy sokowirówkę od marki Philips w ramach kampanii "Codziennie odmiennie", w której bierzemy udział. Przez cały październik, w każdy piątek będziecie mogli zobaczyć nasze przepisy w aplikacji na telefon, do której ściągnięcia zachęcam już teraz. Nowy model sokowirówki tak mi się spodobał, że od dwóch tygodniu wyciskam soki praktycznie każdego dnia. Sok można przygotować w nawet niecałą minutę, sprzęt nie wymaga w ogóle użycia siły, a mycie go zajmuje dosłownie kilka minut.
Wyciskając soki wykorzystuję połączenia klasyczne jak jabłko z marchewką, czy burak z natką pietruszki i jabłkiem. Ale zdecydowanie moim faworytem jest koktajl karaibski, który może być dla tradycjonalistów zaskoczeniem. Przygotowałam go wykorzystując świeżego ananasa, mango, sok z limonki, świeży kokos (z wiórków też można wycisnąć sok) oraz mleczko kokosowe. Taki koktajl najlepiej wypić od razu, wtedy ma w sobie najwięcej wartości odżywczych i najlepiej smakuje.
Zaczyna się weekend, dlatego imprezowicze mogą zaszaleć i do takiego koktajlu dodać odrobinę rumu i kruszony lód. Wyjdzie z tego świetny drink :)
Aplikację Codziennie odmiennie możecie ściągnąć tu : przez iTunes lub Google play.
Koktajl karaibski
Ilość porcji – 3 (750 ml)
Czas przygotowania – 15 minut
Poziom trudności - łatwy
Składniki:
- 1 świeży ananas (850 g miąższu)
- 1 mango (200 g)
- Kokos
- 100 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1 limonki
- Łyżka startej skórki z limonki
- Kostki lodu
- Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok, przelewamy go do dzbanka sokowirówki. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
- W sokowirówce umieszczamy miąższ z połowy kokosa, kawałki ananasa i mango. Owoce przepuszczamy przez sokowirówkę do dzbanka. Mieszamy z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Podajemy do razu z kostkami lodu w połówce kokosa, miseczce z ananasa lub w kieliszku.
*Jak przygotować miseczkę z ananasa: Bierzemy świeżego ananasa i odcinamy go ok. 7 cm od dołu. Wydrążamy łyżką lub nożem ze środka miąższ, pozostawiając przy tym grube ścianki i spód. W tak przygotowanych miseczkach można podać koktajl.
*Jak poradzić sobie z kokosem: Potrząsamy świeżym kokosem i sprawdzamy, czy słychać w środku mleczko kokosowe. W jedną z dziurek w kokosie wbijamy śrubokręt i wydobywamy ze środka wodę wlewając ją do dzbanka sokowirówki. Ostrym nożem piłujemy rysę na środku owocu. Kokos wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po 5 minutach w miejscu powstałej wcześniej rysy skorupka kokosa powinna sama pęknąć. Nożem lub śrubokrętem odchylamy skorupę kokosa w miejscu pęknięcia tworząc połówki. Z jednej z nich wyciągamy widelcem miąższ, drugą część zostawiamy do podania koktajlu.
*Jak przygotować wersję alkoholową koktajlu? Do wyciśniętego soku dodajemy 100 ml schłodzonego rumu, mieszamy i od razu podajemy.
Tosia