Klasyczny, włoski sos bolognese

Klasyczny, włoski sos bolognese
Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny, włoski sos bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 300 g cebuli
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 200 g wędzonego boczku w kawałku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera naciowego (2 łodygi)
  • 5 łyżek oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz czosnek i szklimy na średnim ogniu. Dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i marchewkę. Mieszamy.


Do warzyw dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek i czekamy, aż się lekko przyrumieni. Następnie dodajemy partiami mięso - najpierw jedną porcję, a kolejne dopiero, kiedy poprzednia się podsmaży.


Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 4 min., aż odparuje alkohol. Dolewamy gorący bulion, pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3 godz., mieszając co jakiś czas.


Porada:

Nie dodajemy całego mięsa na raz, bo zacznie się gotować, zamiast podsmażać.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów