Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem

Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem

Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka nadziewane brokułem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 700 g filetu z kurczaka (2 duże piersi)
  • 500 g brokułu
  • 125 oleju Kujawski 3 ziarna do marynaty
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna do smażenia
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, na pół. Każdy filet cienko rozbić. Przełożyć do naczynia z marynatą przygotowaną ziół, przypraw i oleju Kujawskiego 3 ziarna, który posiada bardzo dobre walory smakowo-zapachowe, dzięki dodatkowi oleju dyniowego. Pozostawić na 3 godz. w lodówce, aby mięso przeszło smakiem marynaty.

 

Brokuł przepłukać, obrać i podzielić. Różyczki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2 min. od ponownego momentu zagotowania. Przełożyć na sitko i pozostawić do odsączenia.

 

Na każdej z piersi kurczaka ułożyć różyczki brokułu, a następnie zwinąć do środka dłuższe boki i podwinąć krótsze. Na patelni rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna i ułożyć kieszonki łączeniem do dołu. Smażyć z każdej ze stron przez 5 min.

 

Porada:

Do przygotowania marynaty możemy użyć ulubionych ziół. U mnie była to bazylia, ale z powodzeniem sprawdzi się również oregano czy czosnek niedźwiedzi. Dla wzmocnienia smaku można też użyć suszonej papryki.

 

 

Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

 

Kategorie przepisów