Kawowa panna cotta
Piękna, dekadencka, delikatna, idealna dla wszystkich kawoszy. Ta kawowa panna cotta podbije Wasze serca i żołądki, obiecuję Wam! Jest prosta do zrobienia, chociaż trzeba trochę cierpliwości, żeby zastygła. Ale warto – jest efektowna, urocza, mocno kawowa i obłędnie pyszna. To wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru – kawę znajdziecie zarówno w warstwie śmietankowej, jak i w galaretce kawowej. Najlepiej podać ją z odrobiną czegoś kwaśnego np. z jeżynami albo kapką dżemu z czarnej porzeczki.
Kawowa panna cotta
Rodzaj: bez glutenu
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + 6 godzin chłodzenia
Składniki na kawową panna cotta:
Składniki na galaretkę kawową:
- 200 ml zaparzonej, mocnej kawy (mokka, espresso), wciąż ciepłej
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka cukru lub erytrolu
Składniki na panna cottę:
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka likiery Bailey’s (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru lub erytrolu
- 60 ml mocnej kawy
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- szczypta soli
- jeżyny
Jak przygotować kawową panna cottę?
- 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 1 łyżką zimnej wody, odstawiamy na 2 minuty, dodajemy 3-4 łyżki wrzątku i cukier, mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy kawę, mieszamy, wylewamy do kokilek lub miseczek. Wstawiamy do lodówki do stężęnia.
- W rondelku zagotowujemy mleko ze śmietaną, cukrem, wanilią i baileys. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawę, mieszamy. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na minutę do napęcznienia, dolewamy 2-3 łyżki masy mlecznej, mieszamy, powtarzamy jeszcze 2 razy i wlewamy masę z żelatyną do mleka, mieszamy i studzimy. Ostudzoną wylewamy na stężałe galaretki kawowe i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin lub całą noc.
- Po stężeniu wykrawamy nożem brzegi, zanurzamy miseczki na chwilę we wrzątku i przekładamy na talerzyki do góry nogami. Deser możemy przygotować też w pucharku, wtedy zamieniamy kolejność wylewania mas.
- Podajemy same, z jeżynami lub sosem karmelowym.
Smacznego!
Jesteś fanką/fanem kawy? Spróbuj koniecznie to ciasto kawowe bez pieczenia, którym zajadają się wszyscy albo te muffiny czekoladowe z kalafiorem z kremem kawowym.