Kawowa panna cotta

Kawowa panna cotta

Piękna, dekadencka, delikatna, idealna dla wszystkich kawoszy. Ta kawowa panna cotta podbije Wasze serca i żołądki, obiecuję Wam! Jest prosta do zrobienia, chociaż trzeba trochę cierpliwości, żeby zastygła. Ale warto – jest efektowna, urocza, mocno kawowa i obłędnie pyszna. To wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru – kawę znajdziecie zarówno w warstwie śmietankowej, jak i w galaretce kawowej. Najlepiej podać ją z odrobiną czegoś kwaśnego np. z jeżynami albo kapką dżemu z czarnej porzeczki.

Zdjęcie - Kawowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKawowa panna cotta

Rodzaj: bez glutenu

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut + 6 godzin chłodzenia

 

Składniki na kawową panna cotta:

Składniki na galaretkę kawową:

  • 200 ml zaparzonej, mocnej kawy (mokka, espresso), wciąż ciepłej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru lub erytrolu

Składniki na panna cottę:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka likiery Bailey’s (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru lub erytrolu
  • 60 ml mocnej kawy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli
  • jeżyny

 

Jak przygotować kawową panna cottę?

  • 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 1 łyżką zimnej wody, odstawiamy na 2 minuty, dodajemy 3-4 łyżki wrzątku i cukier, mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy kawę, mieszamy, wylewamy do kokilek lub miseczek. Wstawiamy do lodówki do stężęnia.
  • W rondelku zagotowujemy mleko ze śmietaną, cukrem, wanilią i baileys. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawę, mieszamy. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na minutę do napęcznienia, dolewamy 2-3 łyżki masy mlecznej, mieszamy, powtarzamy jeszcze 2 razy i wlewamy masę z żelatyną do mleka, mieszamy i studzimy. Ostudzoną wylewamy na stężałe galaretki kawowe i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin lub całą noc.
  • Po stężeniu wykrawamy nożem brzegi, zanurzamy miseczki na chwilę we wrzątku i przekładamy na talerzyki do góry nogami. Deser możemy przygotować też w pucharku, wtedy zamieniamy kolejność wylewania mas. 
  • Podajemy same, z jeżynami lub sosem karmelowym.

Smacznego!

Jesteś fanką/fanem kawy? Spróbuj koniecznie to ciasto kawowe bez pieczenia, którym zajadają się wszyscy albo te muffiny czekoladowe z kalafiorem z kremem kawowym.

Zdjęcie - Kawowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kawowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kawowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów