Karminadle – śląskie kotlety mielone

Zdjęcie - Karminadle – śląskie kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKotlet mielony, czyli obiadowa klasyka. Na Śląsku znany pod nazwą karminadle, podawany często na obiad z ziemniakami i czerwoną kapustą lub z buraczkami. Karminadle najczęściej były przyrządzane z mięsa wieprzowego i wołowego, czasami również króliczego. Dzisiaj do kotletów mielonych chętnie jest dodawane mięso indyka i kurczaka. Do moich karminadli, podałam prostą sałatkę z sosem winegret 🙂

Zdjęcie - Karminadle – śląskie kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szklanka mleka lub wody
  • olej Kujawski do smażenia
  • bułka tarta
Sałatka do podania
  • mała sałata masłowa pocięta na kawałki
  • 1 mała cebulka czerwona pokrojona w piórka
  • garść pomidorków koktajlowych bez skórki

Sos winegret

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • spora szczypta soli i pieprzu
Cebulę kroję w kostkę i krótko smażę na oleju Kujawskim. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję do mielonego mięsa. Bułkę moczę w szklance mleka lub wody i dokładnie wyciskam z płynu. Bułkę z przesmażoną cebulką, dodaję do mięsa. Dodaję również jajko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Z mięsa formuję małe kotlety. Kotlety obtaczam w bułce tartej i delikatnie spłaszczam. Na większej patelni rozgrzewam olej Kujawski. Kotlety smażę na średnim ogniu. Są gotowe, kiedy się mocniej przyrumienią. Wykonanie sałatki Wszystkie składniki na sos winegret dokładnie mieszam i dodaję do składników na sałatkę. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Karminadle – śląskie kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Karminadle – śląskie kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Karminadle – śląskie kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy