Karminadle – śląskie kotlety mielone
Kotlet mielony, czyli obiadowa klasyka. Na Śląsku znany pod nazwą karminadle, podawany często na obiad z ziemniakami i czerwoną kapustą lub z buraczkami. Karminadle najczęściej były przyrządzane z mięsa wieprzowego i wołowego, czasami również króliczego. Dzisiaj do kotletów mielonych chętnie jest dodawane mięso indyka i kurczaka. Do moich karminadli, podałam prostą sałatkę z sosem winegret ?
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- szklanka mleka lub wody
- olej Kujawski do smażenia
- bułka tarta
- mała sałata masłowa pocięta na kawałki
- 1 mała cebulka czerwona pokrojona w piórka
- garść pomidorków koktajlowych bez skórki
Sos winegret
- 3 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski
- 2 łyżeczki octu winnego
- spora szczypta soli i pieprzu