Kandyzowane pomarańcze



Zdjęcie - Kandyzowane pomarańcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapach pomarańczy od dzieciństwa kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym małym miasteczku gdzie wówczas mieszkaliśmy tylko wtedy były dostępne, podobnie zresztą jak cytryny. Mama zawsze wtedy robiła nam z nich lemoniadę. Takie to były dziwne czasy, że cytrusową lemoniadę popijało się zimą a nie latem. Smakowała podwójnie dobrze bo nie dość, że była znakomita to jeszcze wyczekiwana przez cały rok. Wszystkie skórki ze zużytych pomarańczy były skrzętnie zbierane i smażone w cukrze by zachować te cudne aromaty na dłużej. Dziś tych owoców jest pod dostatkiem w każdym sklepie i mogę sobie pozwolić zarówno na lemoniadę jak smażenie całych plastrów pomarańczy a nie tylko skórek…
Przechadzam się między stoiskami. Dokładnie oglądam wszystkie owoce. Nie mogę się zdecydować, które wybrać. Wiadomo, że muszą być z ekologicznej uprawy ale nie wiem czy lepsze będą te większe czy te mniejsze. Chwilę się zastanawiam i ostatecznie wybieram te mniejsze. Lepiej sie sprawdzą do ozdoby świątecznych wypieków. Ucinam jeszcze krótką pogawędkę z panią przy kasie i wracam do domu…
Wlewam do rondla wodę i wsypuję cukier. Ostrym nożem kroję pomarańcze na plasterki. Nie za cienko żeby się w trakcie gotowania nie rozpadły. Wkładam do gorącego syropu. Krótko smażę i odstawiam. Niech tak sobie poleżą. Jutro znowu będę je gotować, pojutrze zresztą też. Jak już się porządnie nasycą cukrem przełożę je do słoiczków ale nie wszystkie. Część wysuszę na kaloryferze i od razu wykorzystam do świątecznych wypieków. Ot choćby do tego ciasta opisanego w poprzednim poście. A słoiczki. Może część podaruję komuś w prezencie. Jeszcze tego nie wiem…
Zdjęcie - Kandyzowane pomarańcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kandyzowane pomarańcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kandyzowane pomarańcze
Składniki:

  • 4 pomarańcze BIO
  • 800g cukru
  • 2 szklanki wody


Pomarańcze wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plastry o grubości 4-5mm. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Wymieszać i zagotować. Dodać plasterki pomarańczy i gotować na małym ogniu 5 minut. Wystudzić. Po upływie 24 godzin ponownie zagotować i wystudzić. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Przełożyć plasterki pomarańczy do czystego, wyparzonego słoiczka. Zalać gorącym syropem i mocno zakręcić. Sprawdzą się doskonale jako dekoracja wypieków, nadzienie do kruchych rogalików lub przekąska. Tak przygotowane pomarańcze mogą być słodkim świątecznym prezentem. Wystarczy słoiczek przewiązać wstążeczką i dołączyć bilecik z życzeniami.
Można też wystudzone plasterki pomarańczy osuszyć papierowym ręcznikiem , ułożyć na papierze na kaloryferze i wysuszyć. Przechowywać w szklanym słoiku.
Smacznego :) Aronia

Przepisy z tych kategorii

Kurczak  limonkowo-miodowy

Kurczak limonkowo-miodowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dorsz ze szparagami w sosie cytrynowo – koperkowym. Obiad w pół godziny!

Dorsz ze szparagami w sosie cy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuszki z mąki bananowej z lemon curd
1

Racuszki z mąki bananowej z le…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc!

Mazurki z kremem cytrynowym i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytrynowa chałka
1

Cytrynowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Galaretka z czerwonej porzeczki
1

Galaretka z czerwonej porzeczk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kalarepa kiszona w soku z ogórków małosolnych. Sezonowo od A do M
1

Kalarepa kiszona w soku z ogór…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kimchi z kapusty pekińskiej. Naturalny probiotyk!
1

Kimchi z kapusty pekińskiej. N…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kiszone rzodkiewki
1

Kiszone rzodkiewki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marmolada z selera naciowego. Sezonowo od A do M
1

Marmolada z selera naciowego.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kiszona kapusta pak choy, marynowane tofu i pikle z czerwonej cebuli. Zdrowo zakiszone Sezonowo od A do M

Kiszona kapusta pak choy, mary…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami