Kandyzowane pomarańcze



Zdjęcie - Kandyzowane pomarańcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapach pomarańczy od dzieciństwa kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym małym miasteczku gdzie wówczas mieszkaliśmy tylko wtedy były dostępne, podobnie zresztą jak cytryny. Mama zawsze wtedy robiła nam z nich lemoniadę. Takie to były dziwne czasy, że cytrusową lemoniadę popijało się zimą a nie latem. Smakowała podwójnie dobrze bo nie dość, że była znakomita to jeszcze wyczekiwana przez cały rok. Wszystkie skórki ze zużytych pomarańczy były skrzętnie zbierane i smażone w cukrze by zachować te cudne aromaty na dłużej. Dziś tych owoców jest pod dostatkiem w każdym sklepie i mogę sobie pozwolić zarówno na lemoniadę jak smażenie całych plastrów pomarańczy a nie tylko skórek…
Przechadzam się między stoiskami. Dokładnie oglądam wszystkie owoce. Nie mogę się zdecydować, które wybrać. Wiadomo, że muszą być z ekologicznej uprawy ale nie wiem czy lepsze będą te większe czy te mniejsze. Chwilę się zastanawiam i ostatecznie wybieram te mniejsze. Lepiej sie sprawdzą do ozdoby świątecznych wypieków. Ucinam jeszcze krótką pogawędkę z panią przy kasie i wracam do domu…
Wlewam do rondla wodę i wsypuję cukier. Ostrym nożem kroję pomarańcze na plasterki. Nie za cienko żeby się w trakcie gotowania nie rozpadły. Wkładam do gorącego syropu. Krótko smażę i odstawiam. Niech tak sobie poleżą. Jutro znowu będę je gotować, pojutrze zresztą też. Jak już się porządnie nasycą cukrem przełożę je do słoiczków ale nie wszystkie. Część wysuszę na kaloryferze i od razu wykorzystam do świątecznych wypieków. Ot choćby do tego ciasta opisanego w poprzednim poście. A słoiczki. Może część podaruję komuś w prezencie. Jeszcze tego nie wiem…
Zdjęcie - Kandyzowane pomarańcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kandyzowane pomarańcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kandyzowane pomarańcze
Składniki:

  • 4 pomarańcze BIO
  • 800g cukru
  • 2 szklanki wody


Pomarańcze wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plastry o grubości 4-5mm. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Wymieszać i zagotować. Dodać plasterki pomarańczy i gotować na małym ogniu 5 minut. Wystudzić. Po upływie 24 godzin ponownie zagotować i wystudzić. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Przełożyć plasterki pomarańczy do czystego, wyparzonego słoiczka. Zalać gorącym syropem i mocno zakręcić. Sprawdzą się doskonale jako dekoracja wypieków, nadzienie do kruchych rogalików lub przekąska. Tak przygotowane pomarańcze mogą być słodkim świątecznym prezentem. Wystarczy słoiczek przewiązać wstążeczką i dołączyć bilecik z życzeniami.
Można też wystudzone plasterki pomarańczy osuszyć papierowym ręcznikiem , ułożyć na papierze na kaloryferze i wysuszyć. Przechowywać w szklanym słoiku.
Smacznego :) Aronia

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto pomarańczowe
1

Ciasto pomarańczowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta cytrynowa
1

Tarta cytrynowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Filety z kaczki z pomarańczowym sosem

Filety z kaczki z pomarańczowy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad!

Czekoladowe ciasto ze śliwkami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Puree z dyni
2

Puree z dyni

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Rydze w occie winnym z miodem. Kraina nie tylko rydzem słynąca…

Rydze w occie winnym z miodem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Powidła- szybkie, łatwe i pyszne
1

Powidła- szybkie, łatwe i pysz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art