Kacze udka z orientalną nutą

Kacze udka z orientalną nutą
Zdjęcie - Kacze udka z orientalną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kacze udka z orientalną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kacze udka z orientalną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kacze udka z orientalną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kacze udka z orientalną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kacze udka z orientalną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kacze udka z orientalną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kacze udka z orientalną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 kacze udka
  • 2 szklanki soku z pomarańczy
  • ½ szklanki bulionu
  • 3 goździki
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 listki limonki kaffir
  • 1-2 laski cynamonu
  • 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 1 posiekana papryczka chilli bez pestek
  • szczypta soli
Pasta:
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1-2 suszone papryczki chilli
  • 1 obrana szalotka
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 czubata łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
Przygotowanie Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni.


Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub zmiksować w malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki odlać nadmiar tłuszczu. Podsmażyć przygotowaną pastę przez chwilę. Dodać sok z pomarańczy, połowę bulionu, rozgniecione łodygi trawy cytrynowej i pozostałe przyprawy.


Do sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie w całości przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1 godz. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 40 min., aż mięso będzie zupełnie miękkie, a sos wyraźnie się zredukuje. Gdyby sos za bardzo wyparował, podlewać pozostałym bulionem.


Porada:

Listki limonki kaffir można zastąpić skórką otartą z limonki.



Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów