Jaglany tabbouleh
Pyszna orzeźwiająca sałatka z kaszy jaglanej z dużą ilością natki i świeżej mięty z drobno pokrojonymi warzywami skropiona sokiem z cytryny. Kilka dni temu przechodziłam obok stoiska z arabską kuchnią. Zainspirowana postanowiłam zrobić wersję bezglutenową.
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
2 mięsiste pomidory ( polecam te podłużne)
1/2 papryki czerwonej ( u mnie grillowana ze słoika)
1 czerwone chili
1 cebula
sok z 1/2 szt. cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki i świeżej mięty
ogórek mały gruntowy
2-3 łyżki oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki mielonego kminu
kilka pistacji lub orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Zagotuj w czajniku ok. 1 litra wody. Kaszę wypłucz pod bieżącą wodą i podpraż w garnku, wlej wrzącą z czajnika wodę, dodaj sól i ugotuj ok. 10-12 minut. Odcedź i przepłucz jeśli kasza nie jest sypka. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w małą kosteczkę pomidory, paprykę, ogórka i cebulę. Posiekaj drobno natkę pietruszki i miętę. Wymieszaj wszytko razem. Dodaj oliwę, kmin i sok z cytryny. Posypałam prażonymi pistacjami.