Hummus z papryką
Hummus po arabsku znaczy ciecierzyca. Przetarta ciecierzyca, do tego oliwa z oliwek, pasta tahini, sok z cytryny i ząbek czosnku. Właśnie taki jest podstawowy skład hummusu – pasty, bardzo popularnej w krajach arabskich. Obecnie hummus, pojawia się na stołach całego świata i znane są wersje bałkańska z pomidorami i papryką, czy japońska z sosem sojowym i chrzanem wasabi ?
Mój hummus to wariacja z papryką, obraną ze skórki i zmiksowaną ze składnikami na hummus podstawowy. Jest przepyszna, idealna na letnie kanapki z chlebem razowym lub chrupkim pieczywem ?
Składniki
- puszka ciecierzycy
- 1 pełna łyżka pasty tahini
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 małej papryki
- sól i pieprz do smaku