Hummus z grillowanym bakłażanem

Hummus z grillowanym bakłażanem

Zdjęcie - Hummus z grillowanym bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasty i hummusy to świetne dodatki do pieczywa. Można je przygotować na przeróżne sposoby. Poniżej znajdziecie przepis na hummus z grillowanym bakłażanem.

Do przygotowania tego dania użyłam oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno, który jest źródłem m.in. kwasów tłuszczowych omega-3 (zawiera ich 10-krotnie więcej niż oliwa z oliwek) czy witaminy E.

Pamiętajmy, że do dań na zimno jak np. sałatki, pasty, warto korzystać z olejów tłoczonych na zimno.

Składniki na hummus z grillowanym bakłażanem:

  • 400 g ugotowanej, odsączonej ciecierzycy
  • 1 sztuka bakłażana
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kumin rzymski, mieszanka przypraw „na grilla”

Jak zrobić hummus z grillowanym bakłażanem?

Bakłażana myjemy, kroimy w grube plastry i posypujemy przyprawą na grilla. Następnie kładziemy na rozgrzanym grillu na około 5 min. Zamiast grillowania możemy bakłażana upiec. Miękkiego bakłażana obieramy ze skórki.

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy bakłażana, czosnek, tahini, olej rzepakowy Kujawski i przyprawy. Blendujemy i hummus z grillowanym bakłażanem gotowy, można się zajadać.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów